Bij het lezen van het woord Caesar verbinden we een beeld aan die naam. We horen de voice-over uit een documentaire, zien een standbeeld, denken aan een salade. Allemaal hetzelfde en allemaal verschillend. Maar wie was Caesar? 
In Caesar: een geschiedenis van de afwezige wordt een ontmoeting met iemand die er niet is geënsceneerd om vervolgens de kijkrichting van het publiek te herleiden naar de ander(en) in de ruimte.
Caesar: een geschiedenis van de afwezige is de eerste voorstelling uit de reeks Delen: een drieluik. Deze trilogie is een onderzoek binnen het thema ‘zien en gezien worden’. Er wordt stilgestaan bij de verschillende beelden die we elke dag opnieuw delen, en zowel de blik die we op de ander werpen als die we op onszelf richten, wordt bevraagd.​​​​​​​​​​​​​​
Concept en tekst: Mirte Desmeth
Met dank aan Toneelacademie Maastricht, Frank Mineur, Anoek Oostermeijer, Koen Van Seuren, Veerle Leysen
Recensie:
"We zien haar niet, maar ze spreekt wel degelijk tot ons via haar woorden op een dikke stapel papier. Regisseur Mirte Desmeth (Toneelacademie Maastricht) heeft een intiem werk gemaakt, dat de bezoeker zelf in actie zet. Hoe beoordelen we de ander? Via een geschreven tekst, die gelezen wordt door een van de toeschouwers, moedigt Desmeth haar publiek aan werkelijk te kijken naar elkaar. Plots zijn we dan als toeschouwer zelf het middelpunt van een performance. Al is hier en daar de psychologie nog wat al te nadrukkelijk aanwezig in de tekst (en titel), Ceasar: een geschiedenis van de afwezige kent een uitdagende en onconventionele opzet. De thematiek van het werk relateert aan Emke Idema’s performance Stranger (2012), de vorm deed me denken aan OK OK (2012) van Ant Hampton." - door Moos van den Broek, Theaterkrant, 30 oktober 2020
Was te zien op / bij:
Toneelacademie Maastricht - dinsdag 17 april 2018, donderdag 19 april, vrijdag 20 april, zaterdag 21 april 2018 (eerste versie nl. 'who the fuck was caesar')
Mayday Mayday Festival, Campo - zaterdag 28 april 2018 (eerste versie nl. 'who the fuck was caesar')
De Markten - vrijdag 29 november 2019
ITS on tour, Frascati - dinsdag 27 oktober 2020, woensdag 28 oktober 2020 ​​​​​​​
< geannuleerd > FAKtheater 2021, 30CC - woensdag 17 februari 2021